"Spravedlnost vytvoří pokoj, spravedlnost zajistí klid a bezpečí navěky." (Iz 32,17) 

„Až bude na nás vylit z výše duch, poušť se stane sadem a sad bude mít cenu lesa.“ Takto začíná text, z něhož je vzato Slovo života tohoto měsíce. Prorok Izajáš ve druhé polovině 8. století před Kristem ohlašoval lidstvu budoucnost plnou naděje, téměř nové stvoření, nový „sad“, kde bude přebývat právo a spravedlnost, schopné vytvářet pokoj a bezpečí.Toto nové období pokoje (shalom) bude dílem Božího ducha, který je životní silou schopnou obnovit stvoření. Bude současně plodem zachovávání smlouvy mezi Bohem a jeho lidem a mezi jednotlivými příslušníky tohoto lidu, protože společenství s Bohem a společenství mezi lidmi nelze oddělit.

"Spravedlnost vytvoří pokoj, spravedlnost zajistí klid a bezpečí navěky."

Izajášova slova upozorňují na nezbytnost opravdové a zodpovědné snahy zachovávat společná pravidla občanského soužití, která brání egoistickému individualismu a slepé svévoli a napomáhají harmonickému soužití a činnosti zaměřené na společné dobro.Je možné skutečně žít spravedlivě a jednat podle práva? Ano, ale s tou podmínkou, že ve všech lidech budeme vidět své bratry a sestry a že v duchu univerzálního bratrství dokážeme vnímat lidstvo jako jednu rodinu.Mohli bychom takto vnímat lidstvo bez existence Otce, který je Otcem všech? Vždyť on vložil touhu po univerzálním bratrství do srdce  každého člověka. Prvotní vůlí Otce je, aby se děti k sobě chovaly jako bratři a sestry, aby si vycházely vstříc, měly se rády.Proto přišel Otcův vyvolený Syn, bratr každého člověka, a zanechal nám vzájemnou lásku jako pravidlo pro náš společenský život. Respektování pravidel soužití, plnění vlastních povinností, je výrazem lásky. Láska je nejvznešenějším pravidlem každého jednání, je duší pravé spravedlnosti a přináší pokoj. Národy potřebují zákony, které stále více odpovídají společenským potřebám, a to i na mezinárodní rovině. Především je ale zapotřebí lidí, jejichž jednání bude mít jediný řád - lásku. Takový řád bude spravedlivý, jen v něm mají zákony svou váhu.

"Spravedlnost vytvoří pokoj, spravedlnost zajistí klid a bezpečí navěky."

Jak tedy budeme žít Slovo života během tohoto měsíce?Ještě více se nasaďme v plnění profesních povinností, zaměřme se na etiku, poctivost a dodržování práva. Objevujme v ostatních příslušníky jedné rodiny, kteří od nás očekávají pozornost, úctu a solidární blízkost.Postavíme-li do středu našeho života, našich vztahů s bližními, vzájemnou a trvalou lásku (která bude všemu předcházet) coby nejplnější vyjádření lásky k Bohu, bude naše spravedlnost skutečně Bohu milá.

"Spravedlnost vytvoří pokoj, spravedlnost zajistí klid a bezpečí navěky."

Jeden městský policista z jižní Itálie chtěl být co nejblíže strádajícím lidem svého města. Rozhodl se proto bydlet s rodinou mezi nimi, v jedné ze čtvrtí s velmi náročnými podmínkami. Byly tam rozkopané ulice, chybělo veřejné osvětlení, vodovodní a kanalizační síť a další služby, o veřejné dopravě ani nemluvě.Vypráví: „Snažili jsme se tu seznámit s každou rodinou, každým obyvatelem čtvrti, vést s nimi dialog. Usilovali jsme také o navázání spolupráce s veřejnou správou. Za tímto účelem byl zřízen zvláštní výbor. Jeho prostřednictvím se asi tři tisíce obyvatel této čtvrti zapojily do veřejných aktivit. Dosáhli jsme toho, že krajská veřejná správa uvolnila pro rozvoj této městské části velký finanční obnos. Toto místo se nyní stalo pilotní čtvrtí, kde vznikly formační aktivity pro zástupce občanů všech městských částí.“  

Chiara Lubichová

převzato z www.focolare.cz