Tak snad se vracím se svými filmovými zážitky. Rozhodla jsem se, že se pokusím to konečně sepsat a rozšířit. Tudíž půjde nejen o filmíky, které jsem viděla v kině, ale i o jiné zajímavé, pěkné... remarkable, thought-provoking moving pictures. Mám tu před sebou seznam filmů, o kterých chci napsat. U některých už je to poměrně dlouho, co jsem je viděla, ale alespoň to pro mně bude příležitost si je znovu osvěžit, než je předložím a doporučím (nebo taky ne) zájmu vás, mých laskavých čtenářů :) Nuže, začněmež.

Máte rádi pohádky a romantiku? Enchanted vám nabídne obojí a ještě mnohé další.


Enchanted (2007), v českém překladu Kouzelná romance; directed by: Kevin Lima; starring: Amy Adams, Patrick Dempsey, James Marsden, Susan Sarandon

Co se stane, když se klasická Disneyovská princezna z kresleného pohádkového světa dostane do současného New Yorku? Její krásný princ se ji vydá zachránit. A zlá čarodejnice se bude ze všech sil snažit zabránit jí v návratu zpět do země pohádek. Naštěstí tedy princezna Giselle potká v New Yorku někoho, kdo jí pomůže...

Nechci tu ale tolik mluvit o ději a vyprávět vám, jak to dopadne. Konec konců, je to pohádka, takže si umíte představit, že to dopadně dobře ;)

Chci mluvit o tom, jak je střet typických Disneyovských postav se současnými New Yorskými postavami zajímavý. Princezna Giselle je beznadějná romantička z pohádky. Dnešnímu člověku se zdá příliš a nebezpečně naivní, ale ona (ze zkušenosti) bezváhradně věří v lásku na první pohled a na celý život. Snila o svém princi a on jednoho dne přišel a požádal ji o ruku. Svatbu druhý den jim sice malinko zkomplikoval neplánovaný výlet do New Yorku... Ale ona je hluboce přesvědčená, že každý bude "žít šťastně a jestli neumře, bude žít navěky" (abych nějak parafrázovala "happy ever after" :) A tahle princezna se setká s právníkem Robertem, který se vlažně a pomalu odhodlává požádat svou dlouholetou přítelkyni o ruku. Je to právník zabývající se rozvody, sám má jeden za sebou, a tak jeho představy o světě a o lásce jsou naprosto diametrálně odlišné. Jako by dnešní lidé, které v určitém smyslu Robert reprezentuje, už v lásku nevěřili, protože v našem světě žádné "happy ever after" není. Nebo spíš, oni se s ním nesetkali. Je pěkné pozorovat, jak si v průběhu filmu tyhle dvě postavy vzájemně sdělují a předávájí svoje názory na lásku a život. Jak se tyto dva poněkud extrémní pohledy, které, cítíme, nejsou právě šťastné, postupem času navzájem ovlivňují až dojde k utvoření dvou kompromisnějších pohledů, které už šťastné jsou.

Chcete-li, může vám tak tento film poskytnout i hodně podnětů k zamyšlení nad tím, jaký je ten váš pohled. Věříte v lásku? V jakou lásku? ... Když to tady tak sepisuji, říkám si, že je tady láska ve kterou můžu věřit stejně bezvýhradně jako Giselle na začátku věří ve svého prince. A to je Bůh, Láska :)

Abych to uzavřela: film je povedený. Režisér Kevin Lima, který má na kontě několik Disneyho animovaných příběhů, se práce z živými herci zhostil dobře a splnil vše, co se od filmu, jako je Enchanted čeká. Je tam pohádkový souboj dobra se zlem, je tam humor, je tam romatnika... A jelikož jsme v Disneyovské pohádce, nemohou samozřejmě chybět písničky, které filmu jen dodávají na půvabu. A tak pro jednou musím za pravdu těm lidem, co překládají názvy filmů do češtiny, protože tahle romance je opravdu kouzelná :)

God save the Queen! God save all of you!