Aneb Jak to všechno začalo

Tak je tady začátek slibovaného seriálu o Take That. A pro začátek žádné informace. Jestli už Take That znáte, tak je nepotřebujete, a jestli je neznáte, budete je poznávat postupně, až vás budu provádět tím, jak jsem je poznávala já. Dneska tedy první díl: Introduction. A hned s dvojitou porcí muziky! i s obrázkama!


Když se hluboce zamyslím (au!) všechno to začalo vlastně před několika měsíci, odhadem někdy na podzim, kdy jsem za dlouhých unuděných večerů koukala na youtube na všechny možné filmy a padl mi tam do oka Stardust (= padl mi do oka hvězdný prach, hihi ;)  Kvalita byla zoufalá, ale film neskutečně krásný (ano, až se k tomu dopracuju, bude mít svůj vlastní příspěvek) a na jeho konci dechberoucí písnička Rule the World. Ta mě tenkrát v noci dost sebrala. Pár dní jsem ji poslouchala a pak se na ni pozapomnělo... Vzpomínám si, že jednou jsem nakupovala v Tescu a najednou slyším z toho jejich otravného rádia něco povědomého a pěkného... Dlouho jsem si nemohla vzpomenout, ale po chvíli mi došlo, že to byla Rule the World ze Stardustu :)

The next step must have been... Sorry :X To muselo být nějaké "hudební úterý" na youtube nebo co (už jsme se posunuli do velmi nedávné minulosti) ... prostě na mojí home page někde ve featured videos (ugh! This is annoying, I cannot speak Czech!) se objevil klip k písničce Up All Night. Jo, bylo u toho napsáno "Take That", ale nic moc mi to neříkalo. Zaujalo mě to proto, že to vypadalo tak nějak "oldies" a "British" a já jsem blázen do obojího, tak jsem na to klikla. A bylo to :) Mělo to takový správný "retro sound" a miloučkou atmosféru... pěknou melodii, energicky přednesený text, veeery nice backing vocals - ta harmonie je krásná a přirozená. Nedokážu jí odolat a musím zpívat taky :) Něčím mi ta písnička připomínala Beatles... No prostě, tady je. Užijte si ji, je to pecka!

Tohle se stalo opět někdy k večeru nebo už v noci... a já jsem najednou zhltla několik dalších videoklipů, které byly v related videos: opět několikrát Rule the World, Patience, Shine a Greatest Day. Vlastně teď, když o tom přemýšlím, nemohlo to být hudební úterý. Musela to být neděle, protože druhý den bylo pondělí. Ráno jsem si pustila Greatest Day a dodnes se divím tomu, jak písnička, která ve své podstatě není nijak komplikovaná a záludná, spíš naopak, je tolik tolik tolik plná energie!!! Ještě chvilku jsem bojovala s tím jak Gary mění rejstřík svého hlasu, nakonec jsem došla k tomu, že je tam asi jen jedno místo, kde to malililinko ujelo (dle mého nezkušeného názoru) a no tak co. Dodává to výkonu na autenticitě. (Dnes už to mám v uchu natolik zažité, že si ani ničeho nevšimnu.) Videoklip je svou podstatou taky jednoduchý, někdo může říct až kýčovitý (co se dá dělat, západ slunce a mrakodrapy v LA:) ale pro mě to fungovalo. A ještě bych k ní ráda řekla, že ... Jako se mi to poslední dobou stává i u jiných songů... Je zajímavý, že spousta písniček jde jakoby převést a představit si, že nejde o vztah mezi mužem a ženou ale mezi mnou a Bohem. A to je pak ta písnička ještě o mnoho, o mnoho hezčí :) Schválně si dejte pozor na místo okolo cca 2:17 :) To mě na tuhle myšlenku přivedlo... ne nepodobné tomu, co vídáme na worshipových koncertech :)


Tak to bylo pondělí, kterým začal jeden z mých nejhorších týdnů... psychika dělala psí kusy :X Ale to sem nepatří. Krom toho, že jsem byla naprosto v háji, to taky byl týden, kdy jsem si na začátku položila otázku: Take That... hmmm Co je to vlastně za lidi? A během toho týdne jsem na ni našla odpověď.

Stay tuned! More of my Take That Adventure to come! Až vytisknu, odevzdám, naučím, napíšu, ještě napíšu a vytisknu, odevzdám... :)

God save the Queen! God save all of you!

 


 

Pozámky pod čarou:

1) Varování: Bude tu asi hodně youtube. Nechci jim dělat žádnou reklamu nebo co, ale prostě je to tak: Tenhle server hraje v mém hudebním životě důležitou roli. S tím nic nenadělám. A pokud získáte podezření, že jsem na něm tak nějak závislá, máte trochu pravdu. Nebojte. Vím o tom a pracuju na tom ;)

2) Píšu tady, jak na mě která písnička působí a co z ní cítím... a protože je to všechno velmi silné, chci se o to s vámi rozdělit. Jsem ale taky zvědavá, jak působí na vás. Třeba nějak jinak... Tak písněte do komentářů, co si myslíte :)